Akustik sünger, gözenekleri açık olan ses yalıtımı ve yutumu sağlayan farklı desenlerde üretilen yanmaz ses yalıtım süngeridir. Yanmazlık özelliği özel kimyasal madde de uzun süre bekletilerek kazandırılmaktadır. Birinci sınıf avrupa standartlarında kalite belgesi mevcut olan akustik sünger dünyada en çok kullanılan ses absorbe ürünlerinden birisidir. 4 ana desende ve düz siyah olarak piyasaya sürülmektedir. Yanmazlık katıldığından dolayı siyah renkte olmaktadırlar. Fiyatları uygun ve uygulaması kolay olduğundan dolayı tercih sebebi olmaktadır. Stüdyo, ses kayıt odaları ve müzik odaları gibi alanlarda tek başına duvar ve tavanlara uygulanır ve yankı, eko gibi ses problemleri engellemek, ortamdaki ses kalitesini yükseltmek amaçlı kullanılmaktadır. Uzun ömürlü bir uygulama içim özel yapıştırıcısını önermekteyiz. Kendiliğinden yapışkanlı modelleri zamanla deforme olmaktadır. Akustik süngerler yapısı itibariyle alev almaz, olay yıpranmaz uzun ömürlü ve küflenme yapmayan ses yalıtım süngerleridir. Jeneratör, chiller grubu gibi makine daireleri için yapılan izolasyon çalışmalarında lamine edilmiş ses yalıtım süngeri ve malzemelerinin en üst katmanında kullanılmaktadır. Bunun sebebi hem makine performansı etkilememek hemde yangın yalıtımı sağlamaktır.
Bir mekanın akustiği, akustiğin sadece bir bölümüdür. Kapalı mekanlarda özelliklerin kullanım amacına göre belirlenmesi ve uygulanması konusunda iç mekanın akustiği veyahacim akustiği olarak bilinen bilim dalı ilgilenmektedir. Hava oluşumlu gürültülerin ses yalıtımı uygulaması yapılmadan önce mekanda ses tespiti yapılması gerekir. Bu tespiti yapabilmek için dijital ses ölçüm cihazına ihtiyaç duyulmaktadır. Ölçüm yapıldıktan sonra ortamda kullanılacak ses yalıtım malzemeleri ve uygulama planı belirlenmektedir. Ses şiddetinin çok yoğun olduğu bölgeler ve kolon, kirişler belirlenir. Akustik sünger uygulanacak yüzeylerdeki kir, toz ve atıklar temizlenmektedir. Uygulama yapılacak yüzeylerin ölçüleri alınmaktadır. Akustik süngerler esnek olduğundan dolayı istenilen ölçülerde maket bıçağı ile kesimi yapılabilmektedir. Akustik süngerler hava oluşumlu seslerin yalıtımında duvar ve tavanlarda kullanılmaktadır. Yapıştırma işleminden önce akustik sünger yapıştırılacak yüzeye bir film tabakası gibi özel solid yapıştırıcı sürülmektedir. Yapıştırıcının kuruma süresi 5 ile 10 dakika arasındadır. Daha sonra akustik süngere el ile hafif baskı yapılarak yapıştırılmaktadır.
Akustik süngerlerin 4 ana desende ve düz modellerde olduğunu söylemiştik. Desenler arası ses yutumu oranlarında çok büyük farklar yoktur. Üretim zorluğu açısından fiyat değişkenliği göstermektedir. Piramit, yumurta, labirent ve spesiyal piramit tiplerinde desenleri mevcut olup fiyat farklılığı göstermektedir. Uygulama şekilleri aynıdır. Yapıştırması yapılırken ek yerleri aynı hizada tutulursa daha iyi görünüm sağlamaktadır. Hepsinde yanmazlık özelliği mevcut olup test ve sertifikaları mevcuttur. Genel satış yoğunlukları 50 olup 90 dansite kg/m3' e kadar üretimi yapılmaktadır.